Ambassade van God viert lustrum in Diever

Ambassade van God viert lustrum in Diever

Diever – Het Koninkrijk van God heeft een kleine ambassade in het Drentse Diever. Aan de Hoofdstraat zit het Nieuws Huis, een inloopwinkel voor boeken, cd’s, films, Israël-producten, maar het is bovenal een plek waar vrijwilligers een luisterend oor bieden aan iedereen, gelovig of niet, die even zijn of haar verhaal kwijt wil. Deze bijzondere plek bestaat deze maand vijf jaar. Vijf jaar geleden opende het Nieuws Huis zijn deuren. Een jaar eerder zag de Stichting Geloven & Zo het levenslicht. Het is deze lokale stichting waar deze winkel die tot taak heeft naar mensen te luisteren en het evangelie uit te dragen en handen en voeten te geven, onder valt. Zes dagen in de week is de zaak open van 10.00 uur tot 16.30 uur. Het gaat zo goed dat initiatiefnemer Henk Hofman (56) stiekem hoopt op een uitbreiding of een nieuw, groter pand. ‘Dat is een wens, maar we laten het aan God over. Als het gebeurt, dan is het Zijn wil. Gebeurt het niet, dan is het ook goed.’

Op de schappen staan boeken, Bijbels, dvd’s en allerlei producten uit Israël. Een grote tafel staat in het midden van de ruimte. Verderop hangt een groot kruis. Dit is een winkel waar God centraal staat. Op een hoek van de tafel staat een houten kist, met een kruis erop. Het is een gebedsdoos. Bezoekers kunnen een wens op een briefje schrijven en deze door de gleuf in de kist stoppen. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Niemand maakt de kist open, maar de twintig vrijwilligers van Het Nieuws Huis dragen de boodschappen in gebed op aan God. De vrijwilligers doen ook pastoraal werk. Dat gebeurt in samenspraak met de plaatselijke gereformeerde kerk.

Vooral in de zomer is het druk. Toeristen overspoelen dan het pittoreske Diever en niet zelden komen ze ook terecht in het Nieuws Huis. Ze kopen een boekje of ze gaan in gesprek met een van de twintig vrijwilligers. ‘Het belangrijkste is dat wij een luisterend oor bieden’, zegt Hofman. ‘Waar heb je dat nog in deze hectische tijd, dat mensen de tijd nemen om naar je te luisteren. Soms bidden we met bezoekers. Het levert bijzondere ontmoetingen op. Natuurlijk hebben wij ook niet alle antwoorden. Laatst was hier een vrouw die haar man had verloren aan kanker. Dan weten wij het ook even niet. We luisteren, troosten en bidden.’

Bij toerbeurt hebben de vrijwilligers dienst in de ‘winkel van God’ en ook evangeliseren ze op braderieën en markten in de regio. Allemaal om de blijde boodschap te verspreiden. Tijdens de onlangs gehouden kerstmarkt in Diever deelden vrijwilliger de film The Case for Christ gratis uit aan voorbijgangers. De film draait om Lee Strobel, een journalist bij de Chicago Tribune. Hijzelf is overtuigd atheïst, maar zijn vrouw besluit om christen te worden. Strobel is hier niet blij mee, omdat hij vreest dat deze keuze zijn vrouw totaal zal veranderen. Hij besluit er alles aan te doen om te bewijzen dat het christelijk geloof niet waar is. Dat pakt totaal anders uit. Hij wil bewijzen dat God niet bestaat, maar uiteindelijk kan hij niet anders dan beamen dat zijn vrouw gelijk heeft.

Het Nieuws Huis viert zijn lustrum. Initiatiefnemer was bloemist Henk Hofman die naast Het Nieuw Huis zijn fleurige nering heeft. Hij kwam in 2006 tot geloof. Sindsdien is God allesbepalend in zijn leven. Hofman is een verhaal apart. Zestien jaar leed hij aan fibromyalgie, chronische vermoeidheid en koude dystrofie aan zijn enkel. Hofman was een wrak. Het krukte letterlijk door het leven en hij moest op zijn kont de trap op. Lopen ging niet meer. Alle artsen waren al bezocht. Het haalde niks uit. Een leven als gehandicapte achter de geraniums was het vooruitzicht.

Henk was de wanhoop nabij. Hij zou zijn winkel moeten verkopen. Op 26 maart 2006 ging Hofman naar een gebedsdienst van Jan Zijlstra. Hofman, die nauwelijks geloofde en eigenlijk weinig zin had om naar Zijlstra te gaan, beleefde een levensveranderende avond. In de Meenthe in Steenwijk kreeg hij de handen opgelegd. Vanaf die dag is hij kiplekker. Genezen. Iedereen zag het ook. Personeel, familie, dorpsgenoten, allemaal kenden ze Henk die op krukken en nogal nukkig door het leven ging. Het was een sensatie in Diever. De bloemist die op een rolstoel afstevende danste opeens over straat. Er zijn mensen die er geen barst van geloven en er zijn dorpelingen die God wel de credits geven. Iedereen was het erover eens dat er wat met Henk was gebeurd.

Hofman wilde wat doen voor God in zijn woonplaats. Zijn leven was 180 graden in positieve zin gedraaid. Gewoon doorleven, dat kon niet. Vijf jaar geleden kon hij het pandje naast zijn winkel huren. Het werd Het Nieuws Huis. ‘Er hoeft geen geld bij. De zaak kan draaien op de verkoop en op donateurs. Prachtig toch?’

Het jubileum wil de stichting niet ongemerkt voorbij laten gaan. Iedereen is welkom op vrijdag 12 of zaterdag 13 januari tijdens de openingsuren van 10.00 tot 16.30 voor een kop koffie of thee. Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd met prijzen.

Lees hier het hele bericht Ambassade van God


Recommended Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *